Hvordan blev Sarah Lunds sweater et større internationalt brand end Lurpak? Det – og meget andet – arbejder et dansk forskerhold på at kortlægge i forskningsprojektet med overskriften ’What makes Danish TV Drama Series Travel? Også det internationale forskningsprojekt ’Mediating Cultural Encounters through European Screens’ borer i dansk tv-drama. De seks artikler i dette temanummer af Kosmorama er blevet til i samarbejde med forskerne bag de to projekter.
Eva Novrup Redvall, Jakob Ion Wille og Lynge Stegger Gemzøe er medredaktører. Sammen introducerer de i åbningsartiklen forskningsfeltet og de øvrige bidrag.
Om den store tv-succes nu er så dansk som Lurpak, eller måske snarere amerikansk som Donald Trump, er emnet for Jakob Isak Nielsens artikel.
Dernæst ser Anne Marit Waade og Jakob Ion Wille på, hvilken rolle produktionsdesign og location spiller i Arvingerne.
Fra arvestridighedernes arena vender vi os imod en serie om, hvorvidt kvinder kan være sjove og i bekræftende fald, hvordan? Komedieserien Ditte & Louise er emnet for Iben Albinus Sabroes analyse.
Fra Norge skriver Audun Engelstad om den serielle form, og hvordan tv-serieformatet sælger varen, hvad enten den nu er norsk eller dansk.
Til slut to artikler, der begge vender sig fra serierne og undersøger først det danske, siden det internationale publikum. Signe Sophus Lai og Cecilie Astrupgaard præsenterer resultaterne af en surveyundersøgelse om, hvilke serier det danske tv-publikum foretrækker og hvorfor.
Og endelig udforsker Pia Majbritt Jensen dansk tv-dramas globale gennemslag i artiklen.
Om projekterne
Læs mere om tv-dramaprojektet, som er finansieret af Forskningsrådet for Kultur og Kommunikation, samt det internationale forskningsprojekt her: http://danishtvdrama.au.dk/ og http://mecetes.co.uk/